Welkom

_______________________________________

 

 

_______________________________________________________________________________

 

 

 

12 t/m 14 juni 2020:

 

ons eigen ‘Woodstock der Blasmusik’

 

in het Drentse Vledder: Polkafest Holland

 

Nederland telt diverse prachtige evenementen met Böhmische en Mährische blaasmuziek. We beschikken over tientallen blaaskapellen met niet zelden een verrassend hoog muzikaal niveau. Wat dat betreft kunnen wij ons meten met diverse Böhmische en Mährische kapellen uit geheel Europa. Internationaal gezien heeft Nederland helaas nog geen meerdaags festival zoals het ‘Fest der Blasmusik’ in het Duitse Neualbenreuth of het nieuwe Oostenrijkse festival ‘Blechlawine’ in Mayrhofen. Of natuurlijk het meest aansprekende voorbeeld: het ‘Woodstock der Blasmusik’. Dit festival wordt door tienduizenden (jonge) mensen bezocht. Ondernemer en blaasmuziekliefhebber Harrie de Jong (49) van hotel, touringcar- en reisbureau Brinkzicht (bekend van o.a. de muziekreizen naar Oostenrijk, Duitsland en Tsjechië) uit het Drentse Vledder gaat de uitdaging aan om ook in Nederland een groot internationaal festival te organiseren. Hiervoor heeft hij mij, Ruud, gevraagd om de promotie van dit evenement te ondersteunen en om mee te denken over de artistieke invulling van het programma. Dit betekent het benaderen en werven van kapellen, met het doel een zo aansprekend mogelijk programma samen te stellen. Ook zal ik een deel van de presentatie verzorgen. Polkafest Holland zal voor de eerste keer plaatsvinden van vrijdag 12 tot en met zondag 14 juni 2020. Er wordt gewerkt aan een internationale programmering, met veel ruimte voor onze eigen Nederlandse kapellen. Interesse om Polkafest Holland mee te maken met jouw kapel of als bezoeker? Lees verder!

 

Vledder

Vledder behoort tot de gemeente Westerveld, in de provincie Drenthe. Het ligt ten noorden van Meppel en ten noordwesten van Steenwijk. Het dorp, in de nabijheid van het bekende Frederiksoord (gerelateerd aan de Maatschappij van Weldadigheid), telt een kleine 2.000 inwoners. De naam Vledder duidt op een ‘natte plaats’. De twee oudste straten van het dorp liggen dan ook rondom een lagere plek die vroeger vrij nat was. Het dorp heeft twee brinken (dorpspleinen), die in de volksmond de grote en de kleine brink genoemd worden. Eén van deze twee brinken ligt bij Hotel Brinkzicht. In Vledder staat ook een kleine korenmolen. De molen werd in 1968 gebouwd met gebruikmaking van gesloopte molens uit de Groningse dorpen Kantens en Vierverlaten. De molen werd opgebouwd ter hoogte van de plaats waar tot 1936 ook een korenmolen stond. Alhoewel de molen met een koppel maalstenen is uitgerust, doet hij dienst als woning. Het wiekenkruis van de molen heeft roeden met een lengte van 11,20 meter en is oudhollands opgehekt. De molen is naamloos, maar wordt over het algemeen als ‘de Molen van Vledder’ aangeduid. Niet ver van het dorp stroomt een beek: de Vledder Aa. Vledder ligt op 195 km afstand van Eindhoven, op 70 km afstand van Groningen, op 180 km afstand van Den Bosch en op 207 km van Venlo.

 

Harrie de Jong

Harrie de Jong is eigenaar van Hotel en Reisbureau Brinkzicht. Hij is getrouwd met Marita en samen hebben zij twee kinderen: Tessa en Geert. Harrie heeft het bedrijf in 2003 overgenomen van zijn vader en moeder, Geert en Willy de Jong. Harrie’s zus Tineke is eveneens actief in het bedrijf. Kortom, het is al tientallen jaren een hecht familiebedrijf. Het hotel heeft in 2017/2018 een zeer ingrijpende verbouwing ondergaan, is uitgebreid en telt momenteel 48 kamers. Het reisbureau beschikt over twee luxe touringcars. In 2018 is Harrie door de provincie Drenthe uitgeroepen tot ‘Meest Markante Horecaondernemer’. Dit jaar doet hij mee voor de landelijke titel 2019/2020. Harrie is tot begin 2018 kapelmeester (en oprichter) geweest van blaaskapel die Dorfplatz Musikanten uit Vledder. Zelf speelt Harrie trompet. Sinds 2015 organiseren Brinkzicht en Ruud’s Music Magazine muzikale reizen. Zo zijn er reizen gemaakt naar Slovenië, Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. In 2020 vindt bijvoorbeeld alweer de 6e ‘Beleef Tsjechië’ reis plaats en van 20 t/m 25 mei 2020 wordt het 4-daagse festival 'Blechlawine’ in het Oostenrijkse Mayrhofen bezocht.

 

Gezelligheid en sfeer

Uitgangspunt van Polkafest Holland is om de bezoekers een festival te bieden met vooral veel sfeer en gezelligheid. Niet alleen door kwalitatief goede blaasmuziek, maar ook door een afwisselende programmering, een uitstekende catering én de mogelijkheid om in of rond Vledder te overnachten via een twee- of driedagenarrangement. Daarbij kun je kiezen uit hotels, campings of vakantieparken in of nabij Vledder. Polkafest Holland zal bovendien op 13 en 14 juni 2020 gecombineerd worden met een grote braderie in Vledder, met meer dan 100 kramen. Ambitieuze plannen? De Nederlandse blaaskapellenwereld verdient dit!

 

Waarom de naam Polkafest Holland?

De naam ‘Polkafest’ is bedacht als een vlot en eigentijds alternatief voor het woord ‘Blaaskapellenfestival’ en is sinds enige tijd bekend via de website en app ‘Polkafest’ dat een overzicht geeft van evenementen met blaasmuziek. Zie hiervoor www.polkafest.nl De organisatie in Vledder heeft gekozen voor de toevoeging ‘Holland’ omdat Nederland in het buitenland, bijvoorbeeld in Duitsland en Oostenrijk, vaak ‘Holland’ wordt genoemd. Denk bijvoorbeeld aan voetbal, met de bekende kreet ‘Hup, Holland Hup’. Of denk aan ‘Heel Holland bakt’, of ‘Ik hou van Holland’ van Linda de Mol. De promotie van Polkafest Holland zal in heel ons land plaatsvinden maar ook zeker in het buitenland. De organisatie hoopt ook enkele toppers uit het buitenland te enthousiasmeren voor Polkafest Holland. Om het festival op middellange termijn zowel landelijk als internationaal op de kaart te zetten is daarom gekozen voor de naam ‘Polkafest Holland’. Uitgangspunt is om het evenement eenmaal per twee jaar te laten plaatsvinden.

 

Muzikaal programma vrijdag 12 juni 2020:

Polkafest Holland start op vrijdagmiddag 12 juni om 13.30 uur voor de liefhebbers met een Böhmische Brunch gevolgd door een spetterend ‘Openingsconcert’  vanaf 15.00 uur in het grote feestpaviljoen op het feestterrein (1 hectare groot) van Hotel Brinkzicht. In de namiddag is er de mogelijkheid om te genieten van o.a. een speciaal samengesteld menu dat zal luisteren naar de naam ‘Polka Platte’, met frietjes, salade, groente plus een Schnitzel, Bratwurst of hamburger. Geserveerd op een porseleinen bord met écht bestek! Geen plastic. Voor de kleinere eters is er bijvoorbeeld ook soep of een broodje ham, kaas of gezond. Ook is er friet verkrijgbaar en diverse snacks. De sanitaire voorzieningen zijn op een hoog niveau. U kunt bijvoorbeeld ook gebruik maken van de toiletten in Hotel Brinkzicht. Na het avondeten wordt het programma voortgezet met enkele blaaskapellen die zondermeer ‘juweeltjes’ genoemd mogen worden. Het feestpaviljoen is voorzien van tafels en gemakkelijk zittende stoelen. Polkafest Holland: gezelligheid, lekker eten én comfort! Vrijdag 12 juni 2020: Jetzt geht Polkafest Holland los!

 

Muzikaal programma zaterdag 13 juni 2020:

Op zaterdagochtend zullen vanuit het hele land, en daarbuiten, de overige blaaskapellen en bezoekers in Vledder arriveren om zich op te maken voor de tweede dag van Polkafest Holland. In Vledder is er deze dag een grote braderie met méér dan 100 kramen en zijn er randactiviteiten voor de jeugd. Ook is er een ‘standwerkerswedstrijd’ voor de marktkoopman/vrouw die de artikelen het best weet aan te prijzen via een gezellige babbel.
Kortom, volop ‘reuring’ in Vledder.
De braderie start om 11.00 uur en eindigt rond 17.00 uur. Op diverse podia zal Böhmische en Mährische blaasmuziek te horen zijn: op ‘De Brink’ vóór Hotel Brinkzicht, in het hotel zelf én uiteraard in het grote feestpaviljoen op het terrein van Hotel Brinkzicht. In het feestpaviljoen start de muziek om 11.00 uur met telkens optredens van 1 uur, afgewisseld met ‘unplugged’ intermezzo’s van 30 minuten, eveneens in het feestpaviljoen. In Hotel Brinkzicht, gelegen op het feestterrein, is bovendien gelegenheid voor optredens van kleinere kapellen of Oberkrainergezelschappen
Rond de klok van 18.00 uur is het tijd voor de ‘Polka Platte’ om vervolgens met ‘een goede bodem’ te kunnen genieten van het avondprogramma met twee blaaskapellen. Dit programma vormt het hoofdprogramma van Polkafest Holland. Op dit moment is nog niet bekend welke kapellen op het programma staan, maar de organisatie zal zorgdragen voor een spetterende en bovenal unieke, internationale programmakeuze. Deelnemende kapellen kunnen op zaterdag meerdere keren een optreden verzorgen, omdat er zoals vermeld diverse podia zijn. Noteer deze dag alvast in jouw agenda! Of nog beter: het hele weekend!

 

Muzikaal programma zondag 14 juni 2020:

Polkafest Holland start deze dag rond 10.00 / 10.30 uur met wederom diverse mooie blaaskapellen. In de namiddag kan iedereen die zijn of haar blaasinstrument heeft meegenomen, deelnemen aan het zogenaamd ‘Gesamtspiel’. Met de grootste blaaskapel van Nederland zullen drie bekende krakers te horen zijn in geheel Vledder! Wir Musikanten, Böhmischer Traum en natuurlijk Auf der Vogelwiese. Uiteraard onder leiding van een bekende kapelmeester! Na afloop van dit ‘Gesamtspiel’ is er de mogelijkheid om voor de laatste keer te genieten van de ‘Polka Platte’ om daarna huiswaarts te keren. De eerste editie van Polkafest Holland is dan een feit.


Polkafest Holland: 25x blaasmuziek

Verdeeld over de drie dagen en de diverse podia zijn er circa 25 (waarschijnlijk méér) verschillende optredens. De meeste optredens zullen plaatsvinden in of rond het feestpaviljoen van Polkafest Holland, op 'De Brink' en in Hotel Brinkzicht, gelegen op het terrein van Hotel en Reisbureau Brinkzicht in Vledder. Beleef het mee!

 

Arrangementen

Je kunt Polkafest Holland één dag bezoeken, maar het leukste is natuurlijk om 1 of 2 nachten in Vledder of omgeving door te brengen. Speciaal hiervoor worden aantrekkelijke arrangementen samengesteld. Niet alleen voor bezoekers, maar ook voor blaaskapellen. Er zijn diverse arrangementen mogelijk: in hotels, op campings of in vakantieparken. Geïnteresseerd? Neem contact op met Polkafest Holland via Hotel Brinkzicht, 0521 – 381 403 of stuur een mail naar Ruud van Didden: e-mail Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

 

Realisatie

Om Polkafest Holland te realiseren investeert hotel en reisbureau Brinkzicht in de plaatsing van een groot feestpaviljoen, de benodigde inrichting hiervan, parkeervoorzieningen, sanitaire voorzieningen, overnachtingsmogelijkheden enzovoorts. Daarnaast dient de braderie op touw gezet te worden en natuurlijk een uitgebreid muzikaal programma met blaaskapellen. Mede door de braderie, die bezoekers uit geheel Drenthe trekt, verwacht Polkafest Holland duizenden mensen in contact te brengen met Böhmische en Moravische blaasmuziek. De organisatie van Polkafest Holland is volledig in handen van hotel Brinkzicht. Ruud’s Music Magazine ondersteunt de organisatie met de promotie en samenstelling van het programma. Eindverantwoordelijke voor alle afspraken is organisator Harrie de Jong van Brinkzicht.


Entree

De entree voor Polkafest Holland én de braderie is geheel gratis, met uitzondering van zaterdagavond 13 juni 2020, met als hoofdact de Oostenrijkse kapel 'Junger Schwung Tirol'. De entree bedraagt voor deze avond bedraagt 15 euro in de voorverkoop en 17,50 euro aan de kassa. Info en reservering: Brinkzicht Vledder, tel. 0521 - 381 403 of via mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

 

Interesse om deel te nemen?

Polkafest Holland wil het publiek een festival bieden met een hoog entertainmentgehalte én een gedegen muzikaal niveau. Enerzijds dient het programma een groot publiek aan te spreken, anderzijds wil Polkafest Holland een groot aantal kapellen de kans geven mee te doen aan dit unieke evenement. Kapellen die interesse hebben kunnen zich inschrijven/aanmelden bij de organisatie en doorgeven op welke dagen zij interesse hebben in één of meerdere optredens. Daarbij svp ook vermelden of er gebruik gemaakt wil worden van de haal- en brengservice via de touringcars van Brinkzicht en collegabedrijven, in combinatie met 1 of 2 overnachtingen in een hotel, camping of vakantiepark.
Nederlandse kapellen die meedoen aan Polkafest Holland kunnen rekenen op de volgende vergoeding: per optreden voor elke muzikant 4 consumpties plus een gratis bon voor een ‘Polka Platte’. Bij meerdere optredens op één dag: vergoeding in overleg. Kapellen die blijven overnachten kunnen rekenen op een gereduceerde prijs voor het bijbehorende arrangement. In die situatie wordt een contract samengesteld met afspraken en vervallen de eerder genoemde vergoedingen. Elke deelnemende kapel zal met een foto en een beschrijving vermeld worden in een programma/promotieboekje dat in de loop van 2020 tijdens diverse overige evenementen met blaasmuziek verspreid zal worden. Aanmelden/inschrijven kan via het volgende mailadres: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

Wijzigingen voorbehouden.

 

 

 

 

 

Ruud's Music Magazine

 

Wilt u lid worden van het gedrukte blad van Ruud's Music Magazine?

Ruud's Music Magazine 4x per jaar bij u in de brievenbus.

Stuur hiervoor een mail naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

Het tijdschrift verschijnt op 1 maart, 1 mei, 1 september en 1 december.

Een abonnement kost € 14,00 per jaar (België: € 16,00)

 

Adreswijziging: Ruud's Music Magazine is verhuisd:

Het nieuwe adres is:

Mauritslaan 4

6371 EE Landgraaf

E-mail en telefoon blijven hetzelfde.

_______________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

Banner
Banner
Banner
seezobanner